Tο καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για φιλικά και οικογενειακά μπάρμπεκιου. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να βάλετε μια γευστική σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου στο κρέας σας; Οι καλύτερες στιγμές έρχονται όταν είμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και αυτό συνήθως συμβαίνει σε ένα γευστικό γεύμα!
Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας δύο συνταγές για σάλτσα μπάρμπεκιου. Η σάλτσα μπάρμπεκιου χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση στο κρέας τη στιγμή που μπαίνει στη σχάρα, και τη χαρακτηρίζει συχνά η γλυκόξινη γεύση της.
Παρότι παραδοσιακά χρησιμοποιείται στα παϊδάκια και στο κοτόπουλο, η σάλτσα μπάρμπεκιου έχει γίνει πια δημοφιλής στα περισσότερα κρέατα.
Συνταγή 1η
Συστατικά
1 κούπα jaggery (Ινδική ζάχαρη) (120 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (30 ml)
¼ της κούπας σάλτσα ντομάτας (60 ml)
3 κουταλιές της σούπας ξύδι (45 ml)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (45 ml)
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο σε σκόνη (15 γρ.)
1 κούπα νερό (250 ml)
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (8 γρ.)
Οδηγίες
Βάλτε το jaggery σε ένα τηγάνι με το νερό και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε μέχρι να πήξει.
Έπειτα, προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα ντομάτας και το ξύδι. Ανακατεύετε συνεχώς.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το λάδι, το αλάτι, και το σκόρδο. Ανακατέψτε και πάλι για ν’ αναμειχθούν τα υλικά.
Τέλος, απλώστε τη σάλτσα μπάρμπεκιου στο κρέας και βάλτε το στη σχάρα.
Συνταγή 2η για σάλτσα μπάρμπεκιου
Σε αυτή την περίπτωση, δε θα χρειαστεί να μαγειρέψετε. Επίσης, αυτή η συνταγή είναι τέλεια για φτερούγες κοτόπουλου, παϊδάκια, και ζουμερές μπριζόλες.
Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας μέλι (30 γρ.)
½ κούπα νερό (125 ml)
1 κουταλιά της σούπας ταμπάσκο (15 ml)
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας (60 ml)
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Γούστερσαϊρ (30 ml)
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας (30 ml)
1 πρέζα αλάτι (5 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας χυμό ανανά (30 ml)
2 σκελίδες σκόρδο
Οδηγίες
Ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας, το μέλι και το νερό σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.
Στη συνέχεια προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, το ταμπάσκο, και τη σάλτσα Γούστερσαϊρ και ανακατέψτε.
Έπειτα, προσθέστε το αλάτι, το λιωμένο σκόρδο, και τον χυμό ανανά. Ανακατέψτε και πάλι ώστε ν’ αναμειχθούν οι γεύσεις.
Τέλος, αλείψτε τη σάλτσα μπάρμπεκιου στο κρέας και βάλτε το στη σχάρα. Απολαύστε!