Οι επιφάνειες κοπής είναι από τα βασικά εργαλεία που δεν λείπουν από καμία κουζίνα. Τελευταία επικρατεί μεγάλη σύγχυση για το ποια επιφάνεια κοπής είναι καλύτερη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις διαφορές ανάμεσα στα είδη.
Για εμάς υπερτερεί ξεκάθαρα το ξύλο κοπής. Όμως υπάρχει και η εναλλακτική της πλαστικής επιφάνειας που έχει το πλεονέκτημα της ευκολίας, ότι μπορεί να τοποθετηθεί στο πλυντήριο πιάτων. Στη συνέχεια, υπάρχει το γυαλί και το μάρμαρο, τα οποία δεν τα προτείνουμε.
Επειδή το πλαστικό δεν έχει πόρους, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι είναι πιο ασφαλές και τα βακτήρια δεν μπορούν να εισχωρήσουν. Δεν είναι όμως έτσι. Όταν χρησιμοποιούμε μια πλαστική επιφάνεια, τα κοψίματα από τα μαχαίρια είναι όλο και πιο βαθιά με κάθε χρήση, κι έτσι η αρχικά λεία επιφάνειά θα χαραχτεί αρκετά ώστε να βρουν είσοδο τα βακτήρια, όσο καλά κι αν την πλένουμε.
Παρόλο που δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων, το ξύλο κοπής είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολο να καθαριστεί από τις περισσότερες πλαστικές επιφάνειες κοπής. Το ξύλο δεν καταπονεί τις λάμες των πολύτιμων μαχαιριών μας, ενώ αντίθετα το πλαστικό τις καταστρέφει πολύ γρήγορα. Το ξύλο είναι φυσικό υλικό, βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο.
Το καλύτερο ξύλο κοπής παλιότερα ήταν ο σφένδαμος. Μετά από μελέτες που έγιναν πάνω σε σκληρή μακροχρόνια χρήση, αναφέρεται ότι σήμερα το υλικό teak είναι πολύ πιο αποδοτικό. Το ξύλο teak καταπολεμά καλύτερα την υγρασία με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται τόσο συχνή λίπανση. Αυτό σημαίνει ότι το teak είναι λιγότερο πιθανό να χαλάσει, να διαβρωθεί ή να παραμορφωθεί. Η αίσθηση της λεπίδας πάνω στο ξύλο είναι πολύ απαλή με αποτέλεσμα το μαχαίρι να παραμένει για πολύ καιρό κοφτερό.
Όσο αφορά τις γυάλινες επιφάνειες κοπής, δεν θα τις προτείναμε. Όσο εντυπωσιακή κι αν είναι η εμφάνισή τους, σκεφτείτε μόνο πόσο μεγάλη ζημιά θα κάνει στα μαχαίρια σας.