Μαγειρεύουμε στη γάστρα

1000 667 homing
Μαγείρεμα στη γάστρα

Το αργό μαγείρεμα στη γάστρα απογειώνει τη γεύση και το άρωμα του φαγητού. Πώς θα πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα μαγειρεύοντας στην γάστρα; Διαβάστε εδώ μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν πολύ!

Μία βασική συμβουλή είναι: να μην αφήνετε το κρέας να ροδίσει. Για να πετύχετε καλύτερη γεύση αλλά και όψη στο φαγητό σας, καλό θα ήταν πρώτα να τσιγαρίσετε το κρέας στο τηγάνι για να ροδίσει όπως πρέπει.

Καλό είναι να μην ανοίγετε το καπάκι της γάστρας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν ανοίγετε το καπάκι, η γάστρα χάνει θερμότητα που είναι δύσκολο και χρειάζεται αρκετό χρόνο για να την ανακτήσει. Μην αφαιρείτε το καπάκι μέχρι το φαγητό να ψηθεί εντελώς!

Προσπαθήστε να ψήνετε πάντα στην ίδια θερμοκρασία: δοκιμάστε τις θερμοκρασίες και κάνετε μερικές αλλαγές που μπορεί να είναι απαραίτητες για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Μην βυθίζετε εντελώς το κρέας: Αφήστε το κρέας να εξέχει από τα υγρά του σκεύους, ώστε να μην βράσει τελείως, αλλά να μπορέσει να ροδίσει και να ψηθεί μέσω την υγρασίας που ανακυκλώνεται μέσα στο κλειστό σκεύος της γάστρας.

Θα βρείτε γάστρες από μαντέμι, κεραμικές, inox κι εμαγιέ, αλλά και πορσελάνινες. Οι ουσιαστικές διαφορές τους στο μαγείρεμα έγκεινται κυρίως στο βάρος τους και στο κατά πόσο το καπάκι τους σφραγίζει ερμητικά. Ως προς το μέγεθος, επιλέγουμε αναλόγως με τις ανάγκες μας και με τα άτομα που θέλουμε να ταΐσουμε.

Οι ελαφριές γάστρες, δηλαδή εμαγιέ και inox, είναι κυρίως κατάλληλες για γρήγορο μαγείρεμα, που είναι ιδανικό για μικρά κομμάτια κρέατος, για λαχανικά, ψάρια ή θαλασσινά. Το μαγείρεμα σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ξεκινά στη φωτιά, στο μάτι της κουζίνας, και ολοκληρώνεται στον φούρνο.

Στην περίπτωση που η γάστρα είναι αρκετά βαριά, όπως συμβαίνει με τις πήλινες και τις μαντεμένιες, αλλά και με τις πορσελάνινες και τις γυάλινες, τις προτιμούμε για να μαγειρεύουμε σκληρά κομμάτια κρέατος, όπως μπούτια, ολόκληρα φιλέτα, ρολά, πουλερικά, αλλά και όσπρια, επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα του μαγειρέματος.

Οι μαντεμένιες γάστρες, έχουν πόρους οι οποίοι επιτρέπουν μια αργή εξάτμιση στο φαγητό. Λόγω των πόρων τους θέλουν αρκετή προσοχή στο καθάρισμά τους. Επιπλέον αυτά τα σκεύη από πηλό και μαντέμι είναι αντικολλητικά από τη φύση τους, και είναι καλαίσθητα, ιδανικά και για σερβίρισμα.

Περισσότερα άρθρα