Το μαγείρεμα στο Wok συγχέεται πολύ συχνά με την ασιατική κουζίνα και πολλοί θα αναρωτιέστε γιατί να το χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας μαγειρική. Δεν θα πρέπει να ταυτίζουμε τη χρήση του, μόνο με την κινεζική κουζίνα και ο λόγος είναι απλός…. γιατί εκτός από σπιτικές κινέζικες λιχουδιές, μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα στο wok. Να βράσουμε, να τηγανίσουμε, να καπνίσουμε, να μαγειρέψουμε στον ατμό γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ δεν απαιτείται παρά ελάχιστη λιπαρή oυσία.
Οι υφές των τροφίμων θα διατηρηθούν τόσο μαλακές αλλά και τραγανές που δεν θα θελήσετε να γυρίσετε ξανά στον κλασικό τρόπο μαγειρέματος! Τα υλικά, επίσης, δεν χάνουν ούτε τις γεύσεις ούτε και τα θρεπτικά συστατικά τους, κάνοντας επομένως αυτή τή μέθοδο μαγειρέματος να είναι πιο υγιεινή αλλά και πολύ αρωματική και νόστιμη χάρη στα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα και τα φρέσκα βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε!
Για να απολαύσετε το μαγείρεμα στο wok θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο wok, ποιοτικό και ταυτόχρονα χρηστικό. Yπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, σχήματα και υλικά κατασκευής. Αυτό το ειδικό σκεύος, χάρη στο σχήμα του, επιτρέπει την καλύτερη κατανομή της θερμότητας κατά το μαγείρεμα. Για να γίνεται πιο καλή επαφή με τις εστίες της κουζίνας σας, προτιμήστε το ευρωπαϊκό wok το οποίο είναι πιο επίπεδο. Το wok θα πρέπει επίσης να είναι αντικολλητικό ώστε να μην κολλάνε τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα αλλά και να μην χρειάζεται να προσθέτετε περισσότερη ποσότητα λαδιού ή βουτύρου.
Wok από ανοξείδωτο ατσάλι: είναι ένα υλικό ιδιαίτερα ανθεκτικό, ενώ αντιστέκεται στη σκουριά και στις διαβρώσεις ακόμα και με την παρουσία ισχυρών όξινων υλικών όπως το λεμόνι ή το ξύδι. Είναι ανθεκτικό στην υψηλή θερμοκρασία και στη φλόγα, τα οποία δεν αφήνουν σημάδια στην επιφάνειά του, ενώ η συντήρησή του είναι γενικά πολύ απλή και εύκολη. Ωστόσο συνήθως είναι αρκετά βαρύ σαν υλικό και έτσι καθιστά το wok λίγο δύσχρηστο.
Wok από μαντέμι: αν και αργεί να πιάσει θερμοκρασία, διατηρεί τη θερμότητα για αρκετό διάστημα και τη διαχέει ομοιόμορφα, ενώ είναι από τη φύση του αντικολλητικό. Συνήθως, είναι βαρύ σαν υλικό, γεγονός που το καθιστά δύσχρηστο στην ανάδευση των υλικών με την πάνω κάτω ανακίνηση του σκεύους. Το μαντέμι είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό και με τη σωστή συντήρηση μπορεί να κρατήσει για μια ζωή.
Wok από αλουμίνιο: πιάνει γρήγορα θερμοκρασία και έτσι εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, είναι πολύ ελαφρύ υλικό καθιστώντας άνετο το χειρισμό του wok. Το αλουμίνιο, όμως, λόγω του ότι είναι πολύ εύκαμπτο υλικό, θα ήταν καλύτερο αν έχει επιφάνειες με αρκετό πάχος.
Wok από ανθρακούχος χάλυβα: πιάνει θερμοκρασία γρήγορα την οποία διαχέει ομοιόμορφα σε όλη του την έκταση. Είναι πολύ ανθεκτικό υλικό και αρκετά οικονομικό. Με τη σωστή συντήρηση και κάλυψή του με ελάχιστη λιπαρή ουσία επιτυγχάνεται και τέλειο αντικολλητικό αποτέλεσμα. Είναι σχετικά ελαφρύ υλικό, κάνοντας τη χρήση του wok άνετη και γρήγορη. Όπως το μαντέμι, μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.
Τι μπορείτε τώρα να μαγειρέψετε σε ένα wok; Όταν σκεφτόμαστε μαγείρεμα σε wok, σκεφτόμαστε συνήθως τα σοταρισμένα λαχανικά. Για ένα ομοιογενές και γρήγορο μαγείρεμα, καλό θα ήταν να κόψετε όλα τα τρόφιμα σε ίδιο περίπου μέγεθος. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε ένα πλήρες πιάτο προσθέτοντας κρέας, ψάρι, οστρακοειδή. Μπορείτε, επίσης, κατά το τέλος του μαγειρέματος να ολοκληρώσετε την παρασκευή σας με ένα ζωμό λαχανικών, αποκτώντας έτσι μια ελαφριά σάλτσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα και αρωματικά βότανα, μπαχαρικά και διάφορους σπόρους.