Ένα είναι το “κοινό μυστικό” που κάνει τα ψητά μας πιο τρυφερά και ζουμερά, που αναδεικνύει τη γεύση τους και τους προσδίδει υπέροχο άρωμα: το μαρινάρισμα. Οι μαρινάδες παίζουν πολλαπλούς ρόλους. Κάνουν πιο τρυφερό το κρέας, προσθέτουν στη γεύση και τροφοδοτούν το κρέας με υγρασία ώστε να μη στεγνώνει κατά το ψήσιμο.
Η μαρινάδα είναι ένα υγρό μείγμα μέσα στο οποίο αφήνουμε να μείνει το κύριο υλικό μας, προκειμένου να του προσδώσουμε επιπλέον άρωμα, αλλά και για να το μαλακώσουμε. Είναι το «βάπτισμα» όπως λένε που κάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά αλλά και λαχανικά πριν μαγειρευτούν/ψηθούν.
Το μείγμα συνήθως περιέχει λάδι, κάποιο όξινο συστατικό, μπαχαρικά και αρωματικά. Η όξινη σύσταση της μαρινάδας επιβάλλει την τοποθέτησή της σε σκεύος γυάλινο, κεραμικό ή από ανοξείδωτο ατσάλι και όχι σε σκεύη από αλουμίνιο.
Η μαρινάδα φυλάσσεται στο ψυγείο με το εκάστοτε κρεατικό, ψαρικό ή πουλερικό που προορίζεται για ψήσιμο και για όσο χρόνο χρειάζεται. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ξεχωριστός για κάθε συνταγή.
Συνηθίζεται η μαρινάδα που περισσεύει να χρησιμοποιείται μετά το ψήσιμο ως συνοδευτική σάλτσα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως προηγουμένως θα πρέπει να την έχουμε βράσει για 10 με 15 περίπου λεπτά.
Κάποιο κλασικοί και δοκιμασμένοι συνδυασμοί είναι οι παρακάτω:
Μουστάρδα με μέλι & μπίρα είναι μια πετυχημένη συνταγή για ένα νόστιμο χοιρινό. Για γλυκόξινο μαρινάρισμα που ταιριάζει επίσης στο χοιρινό, βάζουμε γλυκό κόκκινο κρασί, μέλι και πορτοκάλι και προσθέτουμε κάποιο ταιριαστό μπαχαρικό, όπως πάπρικα απλή ή καπνιστή, τζίντζερ, ή κόλιανδρο και σκόρδο αν σας αρέσει.
Για πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος, μπορείτε να φτιάξετε μία γλυκιά μαρινάδα με μέλι και ελαιόλαδο, μουστάρδα ή ξίδι. Λίγα μυρωδικά αναδεικνύουν ένα καλής ποιότητας μοσχαράκι, γάλακτος ή μη. Η ρίγανη και το θυμάρι ταιριάζουν πολύ, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και τα πιο «δυνατά» δεντρολίβανο και φασκόμηλο.
Στο κοτόπουλο ταιριάζει πολύ το λεμόνι με τη μουστάρδα, προσθέστε ελαιόλαδο και ρίγανη και θα έχετε ένα ζουμερό αρωματικό κρέας. Από μυρωδικά ταιριάζουν τα πιο «δροσερά», όπως δυόσμος, μέντα, βασιλικός, μάραθος ή άνηθος και ρίγανη, σε συνδυασμούς το πολύ μέχρι δύο εξ αυτών με λίγο λευκό κρασί, γιαούρτι ή τριμμένη ντομάτα.
Το αρνάκι σε πιο ανατολίτικες συνταγές συνδυάζεται με δυνατά μπαχαρικά όπως: ο κουρκουμάς, το κάρι, σκόνη μουστάρδας, κύμινο, κανέλα, τα οποία αρωματίζουν αποτελεσματικά αναμεμειγμένα συνήθως με γιαούρτι.
Θαυμάσιος συνδυασμός που φέρνει κλασική νοστιμιά στο αρνί: δεντρολίβανο ή ρίγανη, ξίδι και σκόρδο.
Μπορείτε να μαρινάρετε το κρέας και με λαχανικά, όπως κρεμμύδι, πιπεριές, μανιτάρια, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να ψήσετε ή να σοτάρετε για να συνοδεύσετε το κρέας.
Μαρινάρουμε και το ψάρι! Ταιριάζει πολύ μία μαρινάδα με ρίγανη, φέτες λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Αν έχετε τόνο ή σολομό τολμήστε χυμό πορτοκαλιού με βότκα.
Αν θέλετε μία πιο εξωτική γεύση δοκιμάστε να μαρινάρετε το κρέας σε ρούμι! Προσθέστε χυμό ή φέτες λάιμ, κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν.